Elrik od Melnibonea je jedan od prvih, ako ne i prvi pravi antijunak u žanru fantastike. Ali on nije samo to – Elrik je i tragični antijunak. Nastao je 1961. godine iz pera Majkla Murkoka, kao kontrast modernoj fantastici u to vreme – primarno Gospodaru prstenova i Konanu, koji su bili u punom jeku. Izdato je 6 knjiga o Elriku, kao i brojne novele iz istog sveta, u kojima Elrik takođe gostuje.

Ovakvo radikalno odstupanje od pravila u karakterizaciji nije ostalo neopaženo, te je tako Elrik dobio i brojne adaptacije u vidu društvenih igara i stripova, a i mnoge pesme su inspirisane njegovim avanturama.2013. godine započet je rad na novoj strip adaptaciji Elrika u 4 toma, a završio se u aprilu 2022 godine kada smo konačno dobili završni tom. Elrik integral sakuplja sva 4 toma u jednu knjigu i ovom prilikom pričaćemo o ovom kompletnom strip serijalu.


ELRIK

A ti, oče… Stidiš li se ti svoje krvi?

Melnibone je ostrvska nacija koja je hiljadama godina važila za najsuroviju i najsnažniju imperiju na svetu. Melnibonejci ne smatraju sebe običnim ljudima, služe se magijom kao i demonskim silama sa kojima su sklopili pakt. Ovo se odrazilo i na njihov moral, odnosno odsustvo istog. Dolaskom Elrika na svet, naslednika Melnibona, ova nacija počinje polako da gubi na snazi, isto kao i on sam. Naime, Elrik je rođen kao albino, što ga već po rođenju čini drugačijim od njegovog naroda, a pored toga poseduje i razne fizičke falinke zbog kojih se lako umara i nije u stanju da vodi vojsku u osvajanja kao što su to radili njegovi prethodnici.

Poslednja i možda najbitnija razlika između Elrika i njegovih sunarodnika je što on poseduje naznake moralnih načela, što će ga već na početku koštati. Počinje da se stidi svoje prošlosti, svojih predaka, pakta koji su napravili sa demonima, kao i svog naroda koji je praktično obuzet bludom i krvoprolićem. U isto vreme učestvuje u raznim nemoralnim aktivnostima, neretko iz nužde.

Melnibon propada iznutra, i ostale nacije kao i Elrikovi bliski saradnici traže način da iskoriste ovu slabost.

SUKOB MORALA

Kako su slatke patnje vaših sitnih duša. Možeš od mene tražiti slavu, možeš od mene tražiti moć… Pristao bih čak da ti dam i neku od svojih kćeri, ako je to ono što iskaš. I evo te gde mi se bacaš pred noge samo zbog… Ljubavi?

Jedna od glavnih tema u Elriku je sukob morala, odnosno borba protiv nemorala koji je uspostavljen kao norma, čak i u samom Elriku. Nemoral postaje čak i jedini izlaz iz određenih situacija u kojima će se Elrik naći, što će ga još dublje zakopati u ambis bludi i krvoprolića. Svaki put kada pokuša da pobegne od prizivanja demona, ubistava, krađe, ubrzo naiđe na nepremostivu prepreku zbog koje će morati da ih ponovo prigrli.

Autori ovog strip serijala se ne libe da vrlo grafički prikažu većinu nemoralnih dešavanja, naročito u samom Melniboneu, što u kombinaciji sa Elrikovom patnjom kao kontrastom zaista doprinosi celokupnoj mračnoj atmosferi i narativu.Elrik je na trenutke u potpunosti surov i antipatičan, ali kada uz njegovu vidnu patnju (facijalne ekspresije straha i tuge su fantastične) i urođenu fizičku slabost sklopimo celokupnu sliku, ne možemo da se otmemo utisku da je on pravi pravcati tragični (anti)junak, sa čijim se osećanjima simpatišemo. Njegova životna priča kao i sam svet u kojem se nalazi puni su ovakvih suprotnosti, i čitaoci će se konstantno klackati od morala ka nemoralu i nazad – a sami bogovi i demoni, predstavnici Zakona i Haosa, tu su da dodatno začine moralne dileme sa kojima se susrećemo.

Glavna zamerka koju imam je to što su autori mogli više da se potrude oko izgradnje samog sveta i objašnjavanja istorije iz originalnog dela, što bi možda probudilo još snažnije emocije i vezanost za Elrika kod čitalaca. Po svemu sudeći, Elrikov svet je veoma kompleksan, ali nekome ko se prvi put susreće sa Elrikom neće biti teško da razume celokupnu radnju – ja sam živ primer – ali svakako će kod čitalaca ostati glad za još sadržaja.

ZAKLJUČAK

Elrikov strip serijal pravo je osveženje za ljubitelje stripa. Modernijim stilom i bojama, fokusom na detalje kada narativ od njih to zahteva, autori su uspeli da me nateraju da se uživim u ovaj mračni epski svet i tražim samo još – a svoju glad ću zasititi prvom prilikom kada dođem u posed originalnog knjiškog serijala.