Tri vrele večeri džeza za ispraćaj leta priredila nam je organizacija Solar Jazz festivala u beogradskom Kulturnom centru Grad od 30. avgusta do 1. septembra, a pošto mi imamo naročitu naklonost ka novim, hrabrim i ambicioznim manifestacijama, nismo želeli da propustimo drugo izdanje ovog festivala, pogotovo zato što nam je prvo prošlo ispod radara.

Prvo izdanje festa prošle godine održano je u Dorćol Platz-u i trajalo je dve večeri. Sada je festival produžen u trodnevni događaj i premešten u baštu KC Grada, što je verovatno doprinelo prisnijem ambijentu.

Sonic Kitchen uživo na Solar Jazz Festivalu, kompletnu galeriju sa festivala pogledajte ovde
Prvo festivalsko veče otvorio je novi novosadski džez kvintet, osnovan prošle godine, pod nazivom Sonic Kitchen. U fazi su pripremanja svog debitantskog albuma, a dok se njegov izlasak ne desi, demonstrirali su nam šta možemo da očekujemo i kojim začinima raspolažu – saksofonista sipa i ne štedi sa Vejnom Šorterom, bubnjar ubacuje Arta Blejkija, pijanista dozira Telonijusom Mankom, gitarista dodaje Džona Skofilda, uz naravno tajne sastojke koje najveći kulinarski majstori ne otkrivaju.

Posle njihovog nastupa uživali smo u oprobanom majstoru i umetniku na saksofonu iz Slovenije i njegovom triju, pojačanim pijanistom - gostom Savom Miletićem. Jure Pukl Trio nas je vodio kroz sve mogućnosti saksofona da bi nas na kraju doveo do neslućenih vrhunaca i krešenda kakve samo vrhunski džez umetnici mogu da postignu i dostignu, na vidno zadovoljstvo publike koja je dobro shvatila da je uplovila u neistražene i nepoznate teritorije i nagradila zbog toga sastav gromoglasnim aplauzima.

Jure Pukl Trio uživo na Solar Jazz Festivalu, kompletnu galeriju sa festivala pogledajte ovde
Siti i zadovoljni prelazimo iz bašte u zatvoreni deo KC Grada i đuskamo uz DJ Lopticu (Dejan Šobot).

Mladost, modernost i ženska energija otvaraju drugo festivalsko veče. Sastav Gorica & the Grooveheadz okupljen je na džez odseku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu oko kantautorke Gorice Šutić. Njihov debitanski album pod nazivom „Nigde drugo“ izašao je za Glitch Records i predstavlja fuziju džeza, soula, gruva i elektronike; sa izraženim modernim pop tendencijama u najboljem smislu te reči, jasnom agendom da približi džez uhu nešto mlađe populacije i ambicijama da dopre i do domaćeg i do stranog auditorijuma sa tekstovima na srpskom i engleskom u jednakoj razmeri.

Gorica & the Grooveheadz uživo na Solar Jazz Festivalu, kompletnu galeriju sa festivala pogledajte ovde
Sledi nešto odista eksperimentalno i avangardno, retro-futuristički nastrojeno i džez samo u uslovnom smislu te reči - ako uzmemo u obzir sklonost ka improvizaciji tipičnoj za džez nasleđe. Trio Astral Avatars sa samo dve gitare, ali i mnoštvom efekata, i bubnjevima stvara jednu zaista eklektičnu fuziju sa mnoštvom psihodelije, šugejza, prog roka, spejs roka, kraut roka, čega sve ne; donoseći Solar Jazz festivalu jedan sasvim unikatan nastup, lišen standarda i klišea, i koncert u kojem sam subjektivno gledano možda i najviše uživao.

Astral Avatars uživo na Solar Jazz Festivalu, kompletnu galeriju sa festivala pogledajte ovde
Drugo veče zatvoreno je plesom uz DJ Set Johnny & Klaki.

Na otvaranju treće večeri džez klavir napokon izbija u prvi plan, i to iz prstiju Veljka Vujčića, uz pratnju kontrabasiste Branka Markovića i bubnjara Uroša Stamenkovića. Sastav postoji od 2011. godine, prešli su put od klavirskog bluza do slobodnog džeza i retro-futurizma, a dok ove jeseni čekamo njihov drugi album, svojim nastupom na Solar Jazz festivalu napravili su prigodnu uvertiru i najavu za izlazak istog.

Veljko Vujčić uživo na Solar Jazz Festivalu, kompletnu galeriju sa festivala pogledajte ovde
Drugi Solar Jazz festival zatvara Adriano Trindade Quintet. Adriano Trindade je posejao seme samba roka na evropskom kontinentu i smatra se jednim od najvažnijih predstavnika brazilskog džeza u svetu. Nastupio je uz pratnju Ivana Klačara (saksofon, flauta), Bojan Cvetković (pijano), Nikola Marković (bas), Mihajlo Anđelković (bubnjevi). Moram da priznam da ovakva fuzija sambe, latina, fanka i bosa nove sa džezom nije moja idealna šoljica čaja, ali nema spora da je Adriano jedan harizmatični šoumen koji dobro komunicira sa publikom i uživo kreira dobar štimung; na koji nije ostao hladan ni jedan pas koji se našao u publici, prateći ga svojim lavežom u deonici kada je Adriano tražio od publike da ponavlja melodije za njim, što je izazvalo opšte oduševljenje.

Drugi Solar Jazz festival je zatvoren, a mi odlazimo siti, zadovoljni i nadahnuti, uz obećanje nama samima da ćemo doći i sledeće godine.

Izveštava: Aleksandar Petrović
Foto: Smiljana Mirkov