Proteklog vikenda, tačnije u petak i subotu, (6- 7.9.2024.), u Subotici, na Lehelovom salašu održala se po 5. put Ekoslavija - Festival Ekologije i Antifašizma. Priču o tom DIY festivalu (sjajno osmišljen i realizovan), dobićete u nekom od narednih priloga, a ovde želim da vam predstavim jedan od razloga zbog koga nisam imala dilemu da treba da ga posetim, a zove se KaliKamo.


KaliKamo - čudno je reći bend - izvesno vreme pratim i sve više mi postaje jasno da je u pitanju nesvakidašnja muzičko-poetska pojava. Uverena sam da će tek privlačiti pažnju nezavisne scene širom regiona, i da tu pažnju i te kako zaslužuju.

Može se reći da je KaliKamo nova pojava na sceni, ali ekipa koja ga čini nikako nije od juče. Već se donekle zna (ali ne onoliko koliko bi trebalo) za postojeće stvaralaštvo umetnika u andegraund krugovima poznatog kao Chakka Svrakka. Prvi put sam imala prilike da se susretnem s njegovim lirikama na festivalu Ljubav i Bes, u Novom Sadu, septembra 2022. Tada je nastupao kao deo jednog drugog muzičkog projekta koji se žanrovski karakterisao odrednicom ˶preteća dabčina˝. Organizatori su ih u svojim najavama opisali sledećim rečima: ˶Dođe nešto kao surovi saundtrek naše realnosti. Kad slušam njih, u mozgu mi se sudare kisele kiše, Linglong, EPK, svaka granica, svaka reka stavljena u cev kao i svako posečeno drvo na Balkanu. Zato puštaj pse i naoružavaj se lagano. Čarobni ples samo što nije!˝

Dve godine kasnije, ovaj opis i dalje stoji kao sasvim relevantan, iako je to neki drugi koncept priče i neka druga ekipa. Jedno se ne menja: Svrakkin kljun i crveni džemper i dalje bodu oči kome treba. Ali sada sve to zvuči još masivnije, moćnije, a nekako sofisticiranije i to bez da izgubi na snazi, jer dobija novu formu, novo muzičko otelotvorenje o kome, za sada, još uvek nema oficijelno zapisanih tragova. I tako će biti sve dok ne objave album prvenac pod nazivom ˶Jedinstvo˝, što se očekuje vrlo uskoro, a za neke od nas koji znamo šta je u pitanju, to će biti doslovno praznik.

KaliKamo su se ove sezone mogli čuti u Zagrebu (AKC Attack), na festivalima Iluzije Slobode, SAWA festu, u klubu Močvara, između ostalog i na Ekoslaviji, gde im je bio poslednji nastup pre odlaska u studio da bi radili na finaliziranju pomenutog albuma.

KaliKamo na festivalu Ekoslavija; foto: Ana Bjes
Ekipa koja čini KaliKamo jesu: Roko Margeta, Đuro Dobranić, Miroslav Čatalinac i Dino Mudrić.

Imala sam sreće da ih sve zateknem na okupu te nisam propustila jedinstvenu priliku da sa njima napravim jedan spontani intervju za koji tvrde da im je prvi u karijeri.

Zato, da vam ja ne bih pričala dalje, najbolje da sve što je bitno za bend KaliKamo čujete direktno od njih na snimku ispod.

Sigurna sam da ćete uživati, samo kada čujete Dina i Rokoa malo tiše, molim vas, pojačajte volume.

I, naravno, do izlaska albuma ˶Jedinstvo˝ dobro izglancajte zvučnike!



Ana Bjes