Šta se dešava kad prijateljstvo postane teret?

Na domaćoj nezavisnoj strip sceni, Drakče se izdvaja kao autentična priča o prijateljstvu, životnim krizama i pokušajima da se pronađe izlaz iz haosa. Ovaj onlajn strip serijal autora Ilije Jakovljevića, poznatog i kao EL JAKK, donosi jedinstvenu perspektivu na svakodnevicu grupe prijatelja koja se suočava s brojnim izazovima u svom suživotu.


Glavni junak, Drakče, mačak stripadžija u pokušaju, nedavno je napunio 29 godina. Na pragu tridesetih, oseća paniku zbog neostvarenih snova i haotične svakodnevice u kojoj živi sa svojim najboljim prijateljima – Gojkom, Vranom i Brzim. Drakče veruje da će se njegovi problemi rešiti ako otkači ortake iz kuće koju je nasledio od pokojne babe. Iako ih voli, njihovo ponašanje ga sve više iritira, što ga navodi na ideju da promeni sebe u nadi da će ih primorati na iseljenje.

Gojko je bucko koji razmišlja samo o hrani i veliki je obožavalac sendviča. Njegova neprestana potraga za hranom često stvara komične situacije. S druge strane, Vrana je depresivna mukica koja uživa u tuširanju hladnom vodom, dok Brzi, mače zarobljeno u telu odraslog mačka, često se ponaša kao da je vreme stalo kad je napunio 12 godina. Njegov um je ispunjen mimovima, što ume da dodatno zakomplikuje situaciju u kući.

Drakče nije samo strip o svakodnevici, već i priča o velikim promenama koje su na vidiku našeg glavnog lika i njegovih ortaka. Kroz humor i iskrenost, autor uspeva da prikaže borbu svakog pojedinca da pronađe svoje mesto u svetu. Čitatelji će se lako poistovetiti s Drakčetom i njegovim prijateljima, jer svako od nas prolazi kroz slične izazove.

Naravno, autor je mislio i na čitaoce koji preferiraju da čitaju svoje stripove u štampanoj formi. U toku je svojevrsna crowdfunding kampanja u kojoj u zamenu za donaciju od 700 dinara, čitaoci rezervišu primerke prvog broja Drakčeta. Na 52 strane u boji, donatori dobijaju prve četiri epizode serijala, kao i pisma čitalaca na koje je Drakče lično odgovorio! Kampanja traje od 17. do 30. septembra, i nakon toga se primerci stripa štampaju i šalju čitaocima koji su donirali. Svaki primerak dolazi sa skicom.

Nakon završetka kampanje biće teško nabaviti fizičko izdanje jer se štampa tek koji primerak više nego što je potrebno za slanje donatorima, tako da – Požurite ako želite da obezbedite sebi ovo ekskluzivno izdanje!

Kako biste donirali i nabavili primerak stripa, kontaktirajte autora direktno porukom na njegovom Instagram profilu @el_jakk, ili putem mejla: ikac2895@gmail.com.

Više o stripu možete pronaći na drakce.neocities.org i uživati u dogodovštinama ove grupe mačaka koje će vas nasmejati i možda naterati na razmišljanje, nova kompletna epizoda izlazi svakog ponedeljka.