U subotu, 24. avgusta, je u Nišu svečano otvoren 59. po redu festival "Filmski susreti 2024." i to prijemom na platou ispred Gradske kuće Niša. Ispred organizotora, gostima na prijemu obratili su se Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije te Dragoslav Pavlović, gradonačelnik Niša, kao i Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra. 

Takođe, na prijemu je govorio Andrija Milošević, ovogodišnji umetnički direktor festivala, Danica Maksimović, predsednica tročlanog žirija festivala, Svetozar Cvetković kao ovogodišnji dobitnik glavne nagrade festivala.

Nakon prijema, glumci su krenuli u svoj svečani defile do Letnje pozornice Tvrđave u Nišu. 

Prvo festivalsko veče počelo je izvođenjem čuvenog Imperijalnog marša iz serijala filmova "Ratovi zvezda" u izvođenju Niškog simfonijskog orkestra. Na trenutak, publika je bila transportovana u udaljenu galaksiju u kojoj se teroru mediokriteta suprotstavlja grupa pobunjenika zaljubljenih u film i filmsku umetnost.

Program prve festivalske večeri vodila je Sloboda Mićalović, a kako običaj to nalaže - veče je počelo uručenjem nagrada za životno delo. Za razliku od prethodnih godina, ove godine organizatori su odlučili da uruče čak dve nagrade za životno delo koja od 1994. godine nosi ime po našem proslavljenom glumcu Pavlu Vuisiću.

Emotivno prisećanje na Žarka Lauševića 

Posthumno, ova nagrada je dodeljena Žarku Lauševiću, za brojne uloge koje je ostvario. Zahvaljujući video omažu, publika je mogla da se priseti nekih od njegovih najupečatljivijih rola - Miloša Obilića ("Boj na Kosovu"), Brace Gavrana ("Braća po materi"), Alije Osmanovića odn. Ilije Jugovića ("Nož")... 

Potom su na scenu stupili Irfan Mensur i Mima Karadžić. U prilično emotivnom obraćanju Žarku i publici, Mensur je pomenuo drage ljude i događaje, i završio rečenicom da će se sresti u jednom trenutku opet:

Dragi moj, Žare, nema ništa novo - Šule je dobro, Deka je dobro, Golub je dobro, ja nisam loše. Ono što je najvažnije, deca su ti dobro. Anita je dobro. Loše glumi da je srećna. Ja još prvu jutarnju kafu pijem iz šolje što si mi poklonio. Još nisam našao čoveka koji će mi slati tekstove tamo daleko i da me pita "kaži šta misliš, jesu li dobri ili loši". Nisam našao čoveka koji će upaliti kameru telefona i prošetati me Njujorkom i zamoliti da ga prošetam po Beogradu. Valjda ću ga naći. Jednog dana.

Irfan je pomenuo i kako su njih dvojica zajedno slavili rođendane, budući da su rođeni istog dana:

Nisi bio tu, ali si bio tu. Svake godine tog meseca i tog datuma, kada smo rođeni zajedno po datumu, slavićemo rođendane uz ljude koje sam pomenuo. 

Mima Karadžić je ispričao i kako je Žarko, nakon jedne zajedničke predstave u Kolašinu, pre mnogo godina, zanimljivu situaciju, nakon predstave "Audijencija", koju je režirao Mimin brat:

Mi dođemo da odigramo, dogovorili se oko honora, kako valja i kako dolikuje. Dođe direktor hotela, posle predstave i kaže: "Znate šta, ovaj u prvom redu predsjednik opštine i svi oko njega - niko nije platio kartu. Ja mogu da vam dam pola honorara i da vam dam pola teleta. Šta da radimo sa pola teleta?!. Ništa, ajde, dogovorimo se mi, istranžiramo pola teleta u šnicle i kažemo - Pozovi sve konobare, sve kuvare i napravimo najljepšu noć koju ja pamtim, poslije jedne predstave. Eto, tako je to bilo sa Žarkom.

Nagradu je uručio Petar Benčina, a u Žarkovo ime, nagradu je preuzela Anita, njegova supruga.

Laušević će ove godine biti prisutan duhom u čak dva svoja ostvarenja koja će biti prikazana ove godine na festivalu - "Heroji Halijarda" i "Ruski konzul", kao njegovo poslednje glumačko ostvarenje.

"Produžila mi je život" 

Drugu nagradu za životno delo primio je Svetozar Cvetković. Svoju nagradu posvetio je Nadi Basari, sledećim rečima:

Pre otprilike sedam, osam godina ljudi su se u dobroj meri pozdravljali sa mnom, manje više suznih očiju, očekujući da je to naš možda i poslednji susret. Neke filmove sam morao da prekinem da snimam zbog toga što su okolnosti bile takve, ali u jednom času na severu ove naše planete sreo sam jednu doktorku koja mi je vratila život u ruke, koja mi je produžila život, koja mi je omogućila da i večeras budem sa vama. Njoj posvećujem ovu nagradu, ona se zove Nada Basara. Hvala joj za život koji mi je dala, hvala joj za ovu nagradu..

Ove reči izazvale su snažnu reakciju i podršku publike.

Nakon toga, usledio je nastavak otvaranja i bio je obeležen filmskom muzikom.

"Glumci, Tvrđava je naša!"

Ključeve niške tvrđave simbolično je predao gradonačelnik Niša i to ovogodišnjoj predsednici žirija - Danici Maksimović.

Ne kaže se slučajno da su glumci emocionalne atlete - refleksi treba da su oštri, a telo i um u vrhunskoj formi. Svaki glumac treba prvo sebe da uveri u ono što radi, a tek onda i publiku. Kad se dogodi idealan spoj te dve magije, glumci i publika srastaju u jedno. Glumci, glumci, Tvrđava je naša - proglašavam festival otvorenim!

Nakon toga, u vratolomiji praćenu filmskom muzikom iz akcionih filmova, Milan Kalinić se popeo uz bedeme Letnje pozornice i hitro razvio zastavu glumaca, a sve u pratnji velikog vatrometa. 

Takmičarski program

Nakon kraće pauze, krenuo je takmičarski program festivala. Prve večeri, bili su prikazani filmovi "Za danas toliko" i "Nedelja". Nakon svakog filma, kako to običaj nalaže, publici se poklonio deo ekipa oba filma.


Predrag Popović