Danski pevač i tekstopisac Nils Bloch koji živi i radi u Srbiji je 26. jula objavio svoj debi album pod nazivom "From My Armor".

Pesme Nilsa Blocha generalno odlikuju se retkom emocionalnom dubinom. Njegovi ispovedni tekstovi i zadivljujuć glas, u kombinaciji sa minimalističkim akustičnim instrumentima i ambijentalnim sintisajzerima, stvaraju muziku koja je istovremeno delikatna i otporna.

Nakon objavljivanja EP-ja In Amber Light, Bloch se iz Berlina preselio u Beograd, gde je većinu 2023. i 2024. godine proveo pišući i snimajući pesme. Uslojavajući zvukove gitare, glasovnih nota, vokala, klavira, sintisajzera i drona, ovi snimci kulminirali su u njegovom debi albumu From My Armor. Album je po mnogo čemu vezan uz dvogodišnje razdoblje koje je Bloch proveo u Beogradu, snimajući ga sam u stanu na Zvezdari. Duboko ličan, From My Armor kreće se između skice i akvarela, usidren Blochovim nežnim i autoritativnim glasom i evokativnim tekstovima. Negde između Leonarda Cohena, Agnes Obel i Groupera, album utjelovljuje kako egzistencijalnu težinu svojih lirskih tema, tako i optimizam koji, poput zlatnih niti, svetluca u tkivu melanholičnih kompozicija. Uprkos tmurnoj prirodi albuma, iza svake setne reči krije se nada.

Centralna snaga albuma From My Armour dolazi iz ispovednog glasa koji je istovremeno krhak i prkosan. Pesme poput Battalion, uvodne What Are The Words To This Song i Like A Minute In A Dream, u velikoj su meri dijalog između naratora i njega u očima voljene osobe. One pripovedaju o iskustvima u kojima čovek više ne može da se sakrije od samog sebe, već se umesto bega mora suočiti sa svojim manama i nedostacima. Prave perkusije ne pojavljuju se tokom celog albuma, što doprinosi osećaju izolacije i čežnje. Iako se intimnost aranžmana može činiti invazivnom, postoji uteha i ljubav u perspektivi iz koje pesme izviru.

Singl Echoes Apart i Safe In Anybody’s Arms obračunavaju se s nekadašnjim ponašanjem i društvenim normama koje su duboko ukorenjene u nama: od nemogućnosti da se živi u skladu sa tradicionalnim idealima muškosti do osećaja gubitka identiteta. Daleko od adolescentskog očaja, ove pesme se pre bave razvrstavanjem sećanja iz olupine mladosti.

Pošto je stekao diplomu iz istorije umetnosti, Bloch je radio u svetu umetnosti i pisao za razne publikacije pre povratka muzici. Nakon što se preselio u Berlin 2019. godine, počeo je da kombinuje svoj melodični senzibilitet sa ljubavlju i brigom o rečima, kao i sa osetljivošću za vizuelne aspekte svog dela – što je vidljivo u vizuelnom identitetu albuma za koji je on sam zaslužan.

Napisan i snimljen kod kuće u Beogradu između 2023. i 2024. godine, album je ovog proleća miksovan u Berlinu od strane australijskog umetnika i producenta Olivera Holyoakea. Produkcija je obezbedila preciznost i direktnost potrebnu da se u potpunosti prenese tematska i kompoziciona dubina materijala.