U iščekivanju 18. studijskog albuma Nik Kejva i The Bad Seeds “Wild God”, koji izlazi 30. avgusta, nakon istoimenog singla i drugog pod nazivom ‘Frogs’, bend je predstavio i klavirski dragulj “Long Dark Night”.

foto: Vovka Chudinov
U pitanju je intimna, melodična, melanholična klavirska balada inspirisana poemom “Tamna noć” španskog pesnika iz 16. veka Svetog Jovana od Krsta. Kroz svoje refleksivne tekstove, pesma evocira temu borbe i transcendencije, a Kejv objašnjava:

– “Long Dark Night” je inspirisana jednom od najvećih i najmoćnijih pesama o preobraženju ikada napisanih. Ipak, na kraju krajeva, to je prelepa seoska melodija i u stvari je mio pratilac pesme “Wild God”.

Kroz deset numera, bend se igra između konvencionalnog i eksperimentalnog, praveći stranputice kako bi pojačali sliku i emocije Kejvovim duševnim narativima. To je zvuk grupe ohrabrene ponovnim povezivanjem i uzletom.

Album je producirao Kejv, zajedno sa Vorenom Elisom, a miks potpisuje Dejvid Fridman. Kejv je počeo pisanje albuma za Novu godinu 2023. snimanjima u Miravalu u Provansi i Soundtreeu u Londonu, Bad Seeds su dodali svoju jedinstvenu alhemiju, uz dodatne nastupe Kolina Grinvuda (bas) i Luisa Almaua (akustična gitara).

– Wild God (Divlji Bog)… nema zajebavanja sa ovim snimkom. Kad udari, udari. Podiže te. Pomera te. Volim to kod njega – rekao je Nik Kejv.

“Wild God” će biti objavljen na etiketi Bad Seed u saradnji sa Play It Again Sam, na streaming platformama, ali i CD-u i standardnim, limitiranim vinilnim izdanjima.