Bina na stadionu DžFK u Filadelfiji, foto: Squelle / wikipedia.org
Mnogi će se složiti da je te noći na Live Aidu trijumfovao Queen. Možda. Meni nisu. Ja sam više reagovao na Brajana Ferija, na Ultavox, na Adama Anta... Da ne pominjem Stounse, Bouvija, Dilana, Kleptona, ponovna okupljanja Blek Sabata i Cepelina... U2 su postajali nova svetska atrakcija. Sećam se da je Fil Kolins nastupio i na Vembliju i na JFK stadionu u Filadelfiji. Leteo je Konkordom.

NEDELJA
Mislim, sve to postoji zapisano, ali moj doživljaj tog skupa, najvećeg od Vudstoka, ima drugu dimenziju, ličnu. Rodjen sam baš leta ljubavi, avgusta 1969, a u vreme Live Aida doživeo sam rokenrol. Imao sam tek 16 godina. Mnoge pesme sam čuo prvi put. Recimo, "Zašto ne volim ponedeljke", Boba Geldofa. Stvarno je grozan dan. Midž Jurovu "Vienu" i sada pevušim. Da nije bilo njih dvojice ne bi bilo ni Live Aida.
Onaj momak što su mu draži kitovi i druge živuljke od Srba, iako je Irac, zaplesao je sa devojkom iz prvog reda publike. Lep gest. Dirljiv. Pevao je o krvavoj nedelji u svojoj domovini, ne sluteći da takve nedelje na Balkanu tek dolaze. Bono mi ni tada nije bio simpatičan. Ipak, U2 je bio veliki bend. Posle "The Joshua Tree" mogli su slobodno da okončaju karijeru.

SEROVI
Video sam Elvisa! Elvisa Kostela. Taj gospodin je molio hiljade ljudi da ga ne shvate pogrešno. "Don't Let Me Be Misunderstood". Bio je to sjajan nastup.
Ser Elton Džon i Ser Pol Makartni su pre 40 godina bili na vrhuncu stvaralačke snage. Svet se još uvek oporavljao od Lenonove smrti.
Polovina odamdesetih nudila je veliki izbor muzičkih žanrova, pravaca, opredeljenja. Tada su novi romatičari bili najpopularniji. Spandau bale, Djuran Djuran, Boj Džordž, Nik Keršou i ostali.

UJEDINJENJE
Humanitarni koncert za pomoć gladnoj deci Eriopije bio je mnogo više od toga. Ujedinio je svet. Pokušaji obeležavanja godišnjica Vudstoka i Live Aida ostali su samo pokušaji, iako su to bili veliki koncerti, sa puno značajnih izvodjača.

GODIŠNJICE
Pred nama je četrdesetogodišnjica Live Aida. Ne znam šta Geldof smera i da li mu tako nešto uopšte pada na pamet. Svet je odavno daleko od jedinstva. Ne znam šta bi trebalo da se desi, pa da se lideri okupe oko ideje zajedništva. I, šta bi ih to okupilo. Slobodan sam da primetim da je slična situacija i na muzičkoj sceni.

STATUS QUO
Tog nedeljnog poslepodneva 1985. godine mene su iz fotelje pomerili Status Quo. Frensis Rosi i ekipa zagrmeli su svojim bugi zvukom nad Vemblijem i svetu poslali poruku da je jednostavan kao rokenrol, "Rockin’ All Over the World".
Tri akorda je dovoljno i za veselje i za tugovanje ako se sviraju iskreno i iz srca. Zato su oni za mene bili pobednici Live Aida.
Vladimir Milojević