Pred svoju letnju evropsku turneju Kim Gordon je objavila novi singl nezavisno od albuma, pod nazivom "ECRP", uz prateći video čiju režiju potpisuje njena ćerka, Coco Gordon Moore. Video sadrži brze kadrove različitih scena njujorških ulica, koji upotpunjuju disonantne zvukove pesme koju je producirao Justin Raisen, dok Gordon intonira o "glasinama o slobodi govora" i "pepelu na noćnom ormariću".



Rolling Stone je napisao o nedavnom nastupu Kim Gordon u Bruklinu: "Kim Gordon je trenutno na vrhuncu svojih moći, stvarajući muziku koja je bučna i oslobađajuća, neprestano izazivajući očekivanja koje slušaoci još uvek imaju za nju." WBEZ u Chicagu je napisao: "Polako, muzika se razvijala od tihog, introspektivnog drone-a u frenetičnu distorziju električnih gitara i žičanih instrumenata, vokala koji su istovremeno eterealni i glasni, a uzdizali se u noć. Bilo je to zapanjujuće, katarzično iskustvo."

Početkom ove godine, Gordon je objavila svoj drugi solo album "The Collective" koji je dobio pohvale kritičara, a Vulture i Pitchfork su ga nazvali jednim od najboljih albuma godine. Gordon je takođe imala svoj eksplozivni solo debi na TV-u izvodeći "BYE BYE" na Jimmy Kimmel Live!

Kim u Bruklinu 2018., foto: CMJames
Snimljen u rodnom gradu Kim, Los Andjelesu, "The Collective" prati njen prvi album iz 2019. godine "No Home Record" i nastavlja njenu saradnju sa Raisenom (Lil Yachty, John Cale, Yeah Yeah Yeahs, Charli XCX, Yves Tumor), uz dodatnu produkciju Anthonyja Paula Lopeza. Album napreduje u njihovom zajedničkom stvaranju sveta, s Raisenovim pomerenim, dubovima i trap konstrukcijama koje igraju ulogu podloge intuitivnim kolažima reči i zaraznim uvrnutim mantrama Gordon, a koje dočaravaju komunikaciju, komercijalnu sublimaciju i senzorno preopterećenje.