1. Čevi Čejs u spotu za numeru Pola Sajmona „You Can Call Me Al“ (1986)

Esencija uspešnog gostovanja glumca u muzičkom spotu je upravo kežual pojavljivanje Čevija Čejsa u spotu Pola Sajmona gde njih dvojica naizgled samo neobavezno i prijateljski „džemuju“ na gomili instumenata stvarajući zabavan kontrast i pozitivnu energiju.

Ceo spot je bio puka improvizacija snimljena za jedno popodne, ali je pesma postala najveći hit Sajmonove solo karijere. Iako sve deluje ortački, prava istina iza ovog veselog i pozitivnog spota je ta da je Čejs tužio Sajmona 2017. godine za neisplaćene tantijeme za učešće tvrdeći da je sam otpevao neke deonice i da treba da dobije koautorski status. Klasičan Čejs.

 

2. Robin Vilijams u spotu za numeru Bobija Mekferina „Don’t Worry Be Happy“ (1988)

Numera koja je 1988. godine sklonila sa lista Ganse i „Sweet Child o’ Mine“ zapravo je jedna akapela pesma u kojoj sam Bobi Mekferin proizvodi većinu zvukova. Spot je prigodno ležerno i opušteno izmotavanje u kome pored Mekferina učestvuju Robin Vilijams i američki komičar i cirkuski umetnik Bili Irvin. Osim što daju strukturu i vizuelni šmek jednoj od najpozitivnijih pop numera 80-ih ovaj trio deluje kao da se sjajno zabavlja u ovom nepretencioznom, ali pamtljivom spotu koji se oslanja samo na njihovu improvizaciju, energiju i zezalaštvo.

Pesma je inače nastala kao deo saundtraka za film „Koktel“, a na Jutjubu se može naći i da je izvodi Bob Marli, što, naravno, nije istina. Mekferin je i danas živ i zdrav i nedavno je dobio jednu od najvećih nagrada koje se daju džez muzičarima u Americi kao i nagradu za životno delo „A Cappella Music Awards“.

 

3. Robert Dauni Džunior u spotu za numeru Eltona Džona „I want love“ (2001)

Lako je posle Ajronmena trpati Daunija u sve i svašta, ali imajte toliko herca da ga angažujete u nečemu 2001. godine, 7 godina pre Ajronmena i dok je još uvek svež posle rehabilitacije i zatvora. Elton Džon je bio dovoljno hrabar i maštovit da pruži Dauniju šansu da sam iznese spot za numeru „I want love“, a Dauni, kao čovek koji se pre toga rastavio na milion komada pa ponovo sastavio, uzvraća jednim nežnim, osećajnim i proživljenim performansom čoveka koji apsolutno razume značenje naslova pesme. Spot je snimljen u jednom kadru, ali tek iz 16. pokušaja, i upravo je taj 16. bio onaj koji je iskorišćen na kraju.



4. Hju Lori i Džon Malkovič u spotu za numeru Eni Lenoks „Walking on Broken Glass“ (1992)

Rane 90-e su svakako bile produktivan period za filmski inspirisane spotove pa tako i ovaj hit Eni Lenoks evocira radnju „Opasnih veza“ (1988) i pozajmljuje iz istih ni manje ni više nego zavodljivog Džona Malkoviča. Malkoviču se pridružuje budući doktor Haus – Hju Lori lično koji pak evocira svoju ulogu princa Džordža iz „Crnog guje“, tako da ovde imamo dve fine reference. Spot je raskošan, filmičan i možda i jedan od najbolje kostimiranih spotova iz tog perioda.



5. Alan Rikman u spotu za numeru grupe Texas „In Demand“ (2000)

Numera sa albuma „Greatest hits“ škotskog benda Texas obeležena je spotom koji je svojim prisustvom pak obeležio Alan Rikman, pojavivši se zajedno sa pevačicom Šarlin Spiteri. Spot koji se manje-više odigrava u kabrioletu dok ne dođe do velikog finala i plesne tačke na benziskoj pumpi trebalo je da predstavlja pokušaj dvoje ljubavnika da se pomire, tj. muškarca da se vrati u okrilje njene ljubavi koju je jednom napustio, ali je na kraju jedna od onih labudovih pesma koje nas podsećaju na prerani odlazak velikog Rikmana.

 

6. Kortni Koks u spotu za numeru Brusa Springstina „Dancing in the Dark“ (1984)

Iako je Koksova postala velika televizijska zvezda zahvaljuljući „Prijateljima“ šok je setiti se da smo je prvi put zapazili u ovom dinamičnom i jednostavnom spotu Brusa Springstina, jednostavnom samo dok se ne setite da je sniman na pravom koncertu i da je Springstin morao da izvede pesmu dva puta da bi reditelj snimio sve što mu treba. A reditelj je bio niko drugi do Brajan de Palma, svež posle uspeha filma „Scarface“. Kortni je bila pravi izbor za ulogu prostodušne „girl next door“ koja dobija priliku da đuska sa Spingstinom na bini. Spingstin nije znao da je Kortni glumica misleći da iz publike bira nekog rendom fana.

 

7. Liv Tajler i Ališa Silverstoun u spotu za numeru Aerosmitha „Crazy“ (1994)

Jedna od najpopularnijijih numera 94-e dobila je i jedan od najrepriziranijih spotova 90-ih. Spot za pesmu „Crazy“ benda Aerosmit pokušao je da ponovi magiju filma „Telma i Luiz“ sa dve mlade protagonistkinje i pratiocem u vidu Forda mustanga GT. Globalnu slavu spotom stekla je Liv Tajler, kćerka Stivena Tajlera, što joj je omogućilo i respektabilnu glumačku karijeru do dan-danas. Silverstonovoj je ovo bilo treće pojavljivanje u nekom spotu ove grupe, imala je sjajan zamajac u karijeri filmovima „Clueless“ i „Betmen i Robin“, ali danas je uglavnom svedena na B filmove. Ipak, spot i energija koju su uneli u njega obesmrtio ih je obe za sve fanove Aerosmita.

 

8. Kristofer Voken u spotu za Madoninu numeru „Bad girl“ (1992)

Teško da je 90-ih moglo bolje od ovoga, spot sa narativnim tokom i atmosferom kratkog neonaor filma koji je režirao Dejvid Finčer i u kome nastupa nekoliko prominentnih karakternih glumaca, između ostalih Majkl Mesi, Džejms Riborn, Mark Margolis (H. Salamka u „Breaking bad“-u) i u Met Dilon kao detektiv. Ipak Kristofer Voken je taj koji spotu daje težinu i ozbiljnost, glumeći kakvog anđela smrti (ili samo anđela) koji bdi nad glavnom junakinjom u njenom poročnom hodočašću kroz ljigavi noćni život Njujorka. Spot očigledno vuče inspiraciju iz filma „Nebo nad Berlinom“ i predstavlja pravi trijmuf atmosferične režije u koaliciji sa tragičnom pop-baladom. Iako pesma nije bila komercijalno uspešna po izlasku, spot je pretrajao do danas i sigurno je jedan od najbolje zanatski izvedenih spotova spočetka 90-ih.

 

9. Kristofer Voken u spotu za numeru Fatboy Slima „Weapon of choice“ (2001)

Ne smemo zaboraviti da smo u Normanu Kuku, alijas Fatboy slimu krajem 20. i početkom 21. veka imali jedan izuzetan period u elektronskoj big bit muzici sa hitovima kao što je ovaj koji su iskakali jednom u nekoliko meseci. Spot za pesmu „Weapon of choice“ režirao je Spajk Džonzi (i to mu nije prva saradnja sa Slimom), a spot je apsolutno oduvao nastup Kristofera Vokena i njegova plesna numera u kojoj je Voken pokazao svoj raskošan plesni talenat kao i trening u step plesu i muzičkom teatru u mladosti. Spot je dobio 6 MTV nagrada i 20 godina kasnije i dalje je jedan od najboljih spotova ove deonice 21. veka.



10. Edi Marfi u spotu Majkla Džeksona za numeru „Remember the time“ (1992)

Spot za pesmu „Remember the time“ Majkla Džeksona iz 1992. urađen je u najboljem maniru holivudske ekstravagance i verovatno je koštao koliko i prosečan bioskopski film tada. Laganu baladu prati seting starog Egipta a Edi Marfi stoluje pored Iman koju će mu uskoro preoteti zagonetni zabavljač, tj. sam (sic!) Majkl. Spot je režirao Džon Singlton, svež posle uspeha filma „Boyz n the Hood“, originalno traje 9 minuta i bio je verovatno najpuštanija stvar na MTV-ju te godine, čemu je verovatno pomoglo i pojavljivanje Medžika Džonsona. Sve u ovom spotu vriši Holivud, ali ako ništa Majkl je uvek znao da priredi dobar šou u svojim spotovima.

 

Slobodan Novokmet