Radiohead možda povremeno jesu jezivi, ali nikada ne bismo mogli da ih povežemo sa muzikom pravljenom za horor-filmove. Najgore čega možemo da se setimo jeste gomila noćnih mora posle gledanja spota za pesmu „Paranoid Android”. Na kraju krajeva, Thom i Jonny imaju i The Smile koji je toliko… bezopasan. Međutim, ovaj svet ne prestaje da nas iznenađuje.

Muzika sa albuma „Kid A” (2000) i „Amnesiac” (2001) ove jeseni biće soundtrack za restauriranu verziju nemog filma „Nosferatu” (1922), javlja Ptičica. Ovo je prvi deo serijala Silents Synced koji će kombinovati neme klasike sa zvučnim podlogama iz zlatnog doba alternativnog roka. Pesme su remiksovane za ovu priliku.



Čemu ovo? Razlozi su više nego smisleni. Idejni tvorac serijala je objasnio da je njegova ideja da privuče publiku u bioskope kako bi gledali još nešto, osim blokbastera.

„Silents Synced je strateški format osmišljen da privuče novu bioskopsku publiku. Vlasnici nezavisnih bioskopa su dugo razmišljali šta bi mogli da urade kako bi inspirisali ljude da ćešće izlaze i na velikom platnu gledaju i nešto što nisu holivudski blokbasteri. Tradicionalni sinefili nas održavaju u životu, ali vatreni obožavoci muzičara i bendova preferiraju zajedničko uživanje.”

Svetska premijera Silents Synced Presents Nosferatu zakazana je za 21. septembar u bioskopu Loz Feliz Theater u Los Anđelesu.

Sledeći deo Silents Synced serijala biće kombinacija muzike benda R.E.M. i filma „Sherloc,k Jr” Bustera Keatona. Pretpostavlja se da će se u bioskopima prikazivati početkom 2025. godine, a za neke od sledećih filmova u serijalu koristiće se i muzika bendova Pearl Jam, the Pixies, They Might Be Giants i brazilskog kantautora Amona Tobina.

Ne znamo da li će ovaj projekat stići do brdovitog Balkana, ali mislimo da bi bilo veoma zanimljivo slušati i gledati nešto poput toga u nekom od manjih, starinskih bioskopa, možda čak i u nekom od alternativnih kulturnih centara. Šta vi mislite o tome?