U subotu, 7. septembra održao se sedmi po redu Palanački Dunav Fest. Organizatori su ove godine napravili odličan izbor kada su bendovi u pitanju, jer je po mišljenju publike, ali i samih organizatora, atmosfera u dvorištu Muzeja grada Bačka Palanka bila nikad bolja.


Veče je otvorio bend
 Lutke na koncu, publici možda poznatiji kao tribut to KUD Idijoti, što je značilo samo jedno – žestoka svirka koju je publika prigrlila vrlo rado. Svi su pevali u glas od samog početka hitove kultnih pankera iz Pule, a na bini su im se u jednom momentu pridružili prijatelji koji su došli da isprate njihov nastup, što je dodatno pojačalo doživljaj među već savršeno raspoloženom publikom. Organizatori bolji početak nisu mogli da očekuju jer je ovo bio savršen primer poslovice “po jutru se dan poznaje”. Ono što je usledilo bilo je ništa manje spektakularno.

Bend koji je sledeći nastupio bio je Deformitet, bend koji dolazi iz Selenče, a publika Bačke Palanke ih odlično poznaje. Na prošlogodišnjem Demo PDF-u upravo ovaj bend odneo je pobedu među dosta jakom konkurencijom, pa je fantastična komunikacija sa publikom bila sasvim očekivana i prirodna, jer su prošle godine zadobili sve simpatije žirija i publike. Ovaj bombastičan bend savršeno se nadovezao na prethodnu energiju jer je publika nastavila da skače zajedno sa njima sve do samog kraja nastupa.

Pred sam kraj njihove svirke, nad Bačkom Palankom se nadvio crni oblak i sitna kiša je pretila da program prestane. Kiša je postajala sve jača i vrlo brzo se pretvorila u pljusak, ali neverovatna energija koja kružila dvorištem Muzeja grada i ovu situaciju pretvorila je u momenat za pamćenje. Publika se nije razbežala, naprotiv. Neki su se samo malo sklonili gde su uspeli, a neki čak i nisu, jer ipak, kiše dugo nije bilo, prijala je. I tih pola sata dok je padala, sve je bilo i dalje živo, veselo i slika festivala obojena je nekim novim, vedrijim i srećnijim bojama.


Sa samo petnaestak minuta kašnjenja, Mortal Kombat je izašao na binu, a rashlađena publika je sa oduševljenjem dočekala njihov nastup. Usledila je eksplozija emocija i pravi spektakl na bini, što se od Kombata i očekivalo jer su oni majstori za dobar provod. Kao što su se organizatori i nadali, među publikom se našlo dosta njih koji su u Bačku Palanku došli iz raznih gradova, ali ne samo gradova nego i iz susednih država. Jedna od najveselijih je bila ekipa Vinkovčana koja nam je simpatično rekla da su bili na koncertu Mortal Kombata više puta nego i sam Mortal Kombat. Hitovi su se nizali jedan za drugim, a publika je oduševljeno pevala sa njima svaki od njih, pa su pojedini ostali i bez glasa.

Mortal Kombat spektakl je trajao do nešto malo nakon 1 sat posle ponoći, a svi prisutni napustili su festivalski prostor zadovoljni i prepuni divnih utisaka.

Velike kompanije i institucije uporno ignorišu značaj “malih” festivala, ali bez obzira na to, “mali” festivali će i dalje hrabro koračati napred jer ono što njih pokreće je samo ljubav prema muzici. Organizatori se zahvaljuju svima koji su posetili sedmo izdanje PDF-a, kao i svim bendovima koji su ostavili srce ne bini.

Vidimo se i sledeće godine na 8. Palanačkom Dunav Festu!