Poznati makedonski bend Mizar, pioniri darkwave zvuka na Balkanu, objavili su novi singl “Psalm 135” u saradnji sa horom Harmosini.

Ovim singlom bend najavljuje novi album koji, kako kažu, donosi duboku refleksiju o stanju čovečanstva, koristeći snažnu kombinaciju starogrčkog i staroslovenskog jezika u stihovima, koji se prepliću sa teskobnim i apokaliptičnim tonovima njihovog prepoznatljivog muzičkog izraza.

– Stihovi “Psalm 135” na starogrčkom i staroslovenskom jeziku, koje pevamo u kontekstu teskobe i apokaliptične muzike, izražavaju savremenu situaciju čoveka: bezidejnost, besmislenost, iluziju postignuća, strah od rata, kao ponavljanje i kao očitost, te privremena suspenzija konflikta. Pesma odražava izgubljenost individue u konzumerizmu i istovremeno postavlja pitanje o tome koliko smo daleko od istinske slobode – izjavili su članovi benda o novom albumu.

Psalm 135” je više od pesme – to je snažna poruka o stanju današnjeg društva, koje se suočava s neizvesnošću, strahom i gubitkom identiteta.

Ovaj singl donosi prepoznatljivu Mizarovu mračnu estetiku, kombinujući istorijske jezične elemente sa savremenim egzistencijalnim temama. Bend na taj način stvara umetnički prostor u kojem poziva slušaoce na duboko promišljanje i suočavanje sa savremenim izazovima, dok istovremeno evocira atmosferu ponavljanja istorijskih konflikata.

Mizar je poznat po jedinstvenoj fuziji tradicionalnih balkanskih elemenata, rocka i post-punka, a “Psalm 135” nastavlja njihovu tradiciju stvaranja mračne i emotivno snažne muzike koja prevazilazi vreme i prostor.