U subotu, 28. septembra će se u požarevačkom klubu KB održati drugi ovogodišnji humanitarni metal koncert sa početkom u 21:00. Nastupiće bendovi Dividing the Core iz Požarevca, Dissasemble iz Petrovca na Mlavi i Refusing to Fade iz Smedereva, a sav prihod od ulaznica (koje, inače koštaju 400 dinara) će biti donirane malom Ognjenu Čenakoviću kako bi mogao da nastavi lečenje u Turskoj.


Dividing the Core je nastao u Požarevcu krajem 2023. godine sa prvobitnom namerom da nastupi samo na prvom humanitarnom koncertu za malog Ogija, ali su članovi benda odlučili da nastave dalje posle više nego uspešne svirke. Ovom melodeath sastavu su u planu izdavanje EP-a u bližoj buducnosi, kao i što je moguće veći broj nastupa u široj okolini. Bend čine:
vokalista Marko Arsenijević, gitaristi Nemanja Spasović i Filip Veličković, basista Ilija Mikić i bubnjar Marko Matić.

Disassemble bi se mogao definisati kao melodični death, groove, prog metal sa orijentalnim elementima, bezobraznim ritmičkim obaranjima i raznim muzičkim iznenađenjima. Bend je nastao 2016. godine kao autorski izraz Milana Rajića i osnovan je nakon srednjoškolskog thrash metal cover banda Flamethrower (Milan Rajić, Milan Gavrilović, Nikola Lukić, Dušan Kostić). Samo sa drugim bubnjarom je postava benda Flamethrower sada okupljena oko iste ideje, a to je da se prvo na srpskoj a onda i široj sceni pročuje originalna i moderna kompozicija gitarskih harmonija, vokala i ritmova. Nakon jednog albuma (The Apocalypse, 2017) i jednog EP izdanja (Disclosure, 2021.), bend radi na pripremi još jednog albuma pod imenom ''Invest in Fear''.

Refusing to Fade je nastao 2023. godine, a trenutno ga čine vokalista Nikola Vasiljević, basista Matija Vukašinović, bubnjar Andrej Ivanović i gitaristi Vuk Janjić i Ivan Maksić. Žanrovski je najbliži progresivnom/tehničkom death metalu, a kroz tekstove se najčešće razrađuju filozofska i sociološka pitanja. Iako još uvek nemaju zvanično izdanje, na njihovom Youtube kanalu možete pogledati snimak sa nastupa sa 42. Majske gitarijade u Požarevcu na kojoj su zauzeli prvo mesto.