Ovogodišnji 59. Filmski susreti u Nišu, festival posvećen glumačkim ostvarenjima, bili su bogati događanjima, nagradama i retrospektivama koje su okupile ljubitelje filma iz Srbije i regiona. U fokusu festivala bili su glumci, njihove uloge i doprinos srpskoj kinematografiji, a ove godine je festival odao počast i velikim imenima koja su ostavila neizbrisiv trag na domaćem filmu.

Nikola Rakočević kao laureat i drugi dobitnici

Festival je, kao i ranijih godina, okončan dodelom Grand pri nagrade "Naisa". Ove godine ona je dodeljena Nikoli Rakočeviću za ostvarene izvanredne uloge Mirka Jovića odn. Vase u filmovima "Heroji Halijarda" i "Za sada, toliko". Rakočević, već dobro poznat niškoj publici po svojim svestranim interpretacijama, dokazao je još jednom zašto se smatra jednim od najtalentovanijih glumaca svoje generacije.

Glumačka ekipa filma "Ruski konzul" poklonila se niškoj publici.
Glumačka ekipa filma "Ruski konzul" poklonila se niškoj publici

Nagrada "Carica Teodora" za najbolju glumicu dodeljena je Paulini Manov za ulogu Milice u filmu "Ruski konzul", dok je "Car Konstantin" za najboljeg glumca otišao u ruke Radivoju Raši Bukviću, a za ostvarenu ulogu profesora Dragoslava Popovića u filmu "Čuvari formule".

Za glumca festivala proglašen je Viktor Savić, za ulogu Malog u filmu "Megdan: između vode i vatre".

Priznanja i pohvale

Našoj proslavljenoj glumici Danijeli Neli Mihajlović dodeljena je povelja za izuzetnu žensku ulogu za njenu ulogu Dušanke Jović u filmu "Heroji Halijarda", dok je identično priznanje u muškoj kategoriji primio mladi glumac Jovan Jovanović za ulogu Radojka u filmu "Čuvari formule" i za ulogu Danijela u filmu "Jorgovani".

Posebno priznanje za izuzetno glumačko ostvarenje otišlo je zasluženo i Huseinu Alijeviću za njegovu ulogu Džeja Ramadanovskog u filmu "Nedelja". Istovremeno, on je dobio i nagradu publike za glumca prve večeri festivala.

Mlada glumica Viktorija Vasiljević je, kao mlada nada, primila specijalno priznanje za svoju ulogu Tijane u filmu "78 dana".

Mlada glumačka ekipa filma "78 dana" poklonila se festivalskoj publici.
Mlada glumačka ekipa filma "78 dana" poklonila se festivalskoj publici

Pavle Vuisić: Posthumno priznanje i sećanje na velikana

Pored Bate, festival je odao počast još jednom velikanu - Pavlu Vuisiću. Istoimena nagrada, koja se dodeljuje za životno delo, posthumno je uručena Žarku Lauševiću, dok je Svetozar Cvetković dobio ovu prestižnu nagradu za svoje izuzetne doprinose glumi. Njihove karijere su obeležile generacije, a priznanja su samo mali podsetnik na ogroman uticaj koji su imali na domaću filmsku scenu, o čemu smo pisali ranije.

Večeri ispunjene glumom i emocijama

Tokom šest večeri festivala, publika je imala priliku da uživa u čak 12 takmičarskih filmova, koji su pokazali raznovrsnost tema i stilova u savremenoj srpskoj kinematografiji. Svaka večer bila je posvećena određenom glumcu ili glumici, odajući priznanje njihovom radu i doprinosu filmu. Radovan Vujović, glumac četvrte večeri, svojim nastupima je još jednom potvrdio svoj talenat, dok je Viktor Savić dominirao trećom večeri, pridobivši simpatije publike svojom harizmom i energijom. Nagradu glumca druge festivalske večeri dobio je Aleksis Moneti, glavnog glumca filma "Čuvari formule". Paulina Manov je bila glumica pete festivalske večeri, dok je šeste festivalske večeri tu nagradu ponela Sloboda Boba Mićalović.

Premijere

Ekipa filma "Megdan: između vode i vatre" se poklonila niškoj publici.
Ekipa filma "Megdan: između vode i vatre" se poklonila niškoj publici
Festival su obeležile i premijere nekoliko filmova. Nacionalnu premijeru imao je odličan film "Megdan: Između vode i vatre". U revijalnom delu, premijeru su imali i kratki film "Služba" Andreja Šepetkovskog te dokumentarni film o Biljani Krstić "Izvan vremena", koji je producirao Nišlija Oliver Paunović.

Prateći program

Pored filmskog, ovogodišnji festival imao je i bogati prateći program. U okviru njega, promovisana je monografija i prikazan je dokumentarni film o flumici Mirjani Karanović, dobitnici nagrade "Pavle Vuisić" za 2023. godine. Takođe, održana je i projekcija dokumentarnog filma o glumcu Draganu Maksimoviću "Maksa od šibicara do kralja".

Jedan od ključnih događaja festivala bila je i izložba posvećena Velimiru Bati Živojinoviću, glumačkoj legendi srpske kinematografije, povodom 90 godina od njegovog rođenja. Pod nazivom "Bata u 90 slika", izložba je predstavila fotografije iz njegove bogate karijere, podsećajući posetioce na uloge koje su obeležile filmsku istoriju. Bata, koji je svojevremeno bio najnagrađivaniji glumac Filmskih susreta, ostavio je neizbrisiv trag, a ova izložba je bila svojevrsni omaž njegovom doprinosu filmskoj umetnosti.

Zaključak: Filmski susreti kao kulturni stub Niša


Filmski susreti u Nišu nisu samo festival; oni su institucija koja već decenijama promoviše i slavi najbolje iz sveta glume. Ovaj festival je mesto gde se ukrštaju prošlost i sadašnjost, gde se mladi talenti susreću sa legendama i gde se publika podseća na magiju filma.

Niš, tokom ovih nekoliko dana, postaje centar filmskog sveta Srbije pa i regije, nudeći platformu za promociju, priznanje i, pre svega, za ljubav prema sedmoj umetnosti.

Ove godine, kroz nagrade, izložbe i večeri posvećene glumcima, 59. Filmski susreti još jednom su dokazali svoju važnost, ne samo kao događaj, već kao neizostavni deo kulturnog identiteta Niša i Srbije.