Kim Deal iz saastava The Breeders (i ranije iz grupe Pixies) podelila je novu pesmu „Coast“. To je njen prvi solo singl za 4AD (takođe izdavačka kuća The Breeders), iako to nije njena debitantska solo pesma.

Steve Albini snimio je ovu numeru u svom Electrical Audio studiju u Čikagu. U pesmi gostuje i sestra bliznakinja Kim Deal (i koleginica iz grupe The Breeders), Kelly Deal na gitari dok Lindzi Glover i Mando Lopez čine ritam sekciju. Čikaški marš bend Mucca Pazza svira horne.

Kim Deal je napisala pesmu 2020. nakon što je bila na venčanju prijatelja. Svadbeni bend, The Grape Vhizzers, izveo je klasik Jimmy Buffetta iz 1977. godine „Margaritaville“ sa „niskim nivoom samopoštovanja“, kako Deal kaže u saopštenju za javnost. Pesma je takođe inspirisana putovanjem 2020. koje je Deal odvelo na ostrvo Nantuket u Masačusetsu.



Podsetimo, “Coast” nije njena prva avantura u svet solo muzike. Pokrenula je seriju singlova na 7″ vinilu koja je trajala od 2013. do 2014. godine, sa ukupno 10 pesama od kojih su najnovije bile “Biker Gone” i “Beautiful Moon Clear.” Nakon što je napustila Pixies, gdje je bila originalna basistkinja, 2013., Deal je većinu protekle decenije posvetila grupi The Breeders. Kada su ona i njena sestra ponovno okupila “klasičnu” postavu benda, sa basistkinjom Josephine Wiggs i bubnjarom Jimom Macphersonom, izdali su novi album “All Nerve” 2018. godine, objavili reizdanja albuma “Last Splash,” i objavili arhivsku pesmu “Divine Mascis” u kojoj gostuje J Mascis iz grupe Dinosaur Jr. Deal je takođe obradila pesmu Michaela Nesmitha “Joanne” 2018. godine.