Post-metal/sludge projekat Habitus, ovog puta kao dvojac na relaciji Hotovlja (Slovenija) – Čačak (Srbija), posle 4 godine, novim singlom “Turnpike” i animiranim spotom, najavljuje drugi album koji izlazi 29. juna.

Ova instrumentalna numera niskih štimova i sporih rifova u kombinaciji sa kadrovima mračnih tunela pokušava da dočara život i zarobljenost pod zemljom.

- Pesma Turnpike je nastala kao poslednja pesma na predstojećem albumu sa idejom da zatvori jedno poglavlje i otvori novo, koje će doći nekada u budućnosti. (Nadam se bližoj) Ceo album će biti tematski. S obzirom da je ovo poslednja pesma, na neki način spojluje priču, ali mislim da će cela slika moći da se sagleda tek sa albumom u celosti - kaže u izjavi za naš sajt mastermajnd ovog projekta Mihailo Matović i nastavlja:

- Ovaj singl govori o jednoj jako dugoj zarobljenosti pod zemljom i vrtenjem u krug do konačnog izlaska na površinu. A šta je to tačno zarobljeno pod zemljom, biće objašnjeno kroz album.

- Za nju sam se odlučio da predstavi i najavi album jer sam imao ideju za spot i jer sam mislio da će spori i dugački rifovi u kombinaciji sa mračnim kadrovima ostaviti jak prvi utisak posle 4 godine pauze.
10 meseci je uloženo u modelovanje i animiranje i još dosta vremena u muziku i mislim da je bilo jasno da će to biti najava.

- Iako pesma nije moj lični favorit sa albuma, mislim da na dobar način može da ga predstavi i prikaže šta može da se očekuje od njega, zaključuje Mihailo.

Iza animacije, kao i muzike i svih instrumenata osim bas gitare, stoji Mihailo (ex-Zbedem), dok je bas gitaru, miks i master radio Vladimir Rašić (Mark My Words).



Podsetimo, Habitus je nastao krajem 2018. godine kao solo projekat Mihaila Matovića, kada su iz njega krenule da ispadaju instrumentalne pesme, u možda najlakše opisivom, Post-Metal fazonu.

Početkom 2019. je objavljen prvi singl, ali projekat je najveću kreativnost doživeo 2020. za vreme Covid pandemije. Izolacija, policijski čas i usamljenost su oblikovale EP "Marhor" koji je objavljen par meseci kasnije.

Posle 4 godine, selidbe u Sloveniju i malo navikavanja na novu klimu, drugi album je spreman. Ovog puta čvršći i odlučniji album, pojačan Vladimirom Rašićem (iz Mark My Words i mnogih drugih bendova), na basu i iza produkcije.

Album Astrayed sa 8 pesama izlazi 29.06.2024 na YouTube, Spotify, Bandcamp i svim drugim striming platformama.