Banksy je anonimni umjetnik koji je počeo kao crtač grafita ranih 90-ih kao jedan od Bristol’s DryBreadZ Crew (DBZ), a njegov je rad bio dio šire bristolske underground scene s Nickom Walkerom, Inkiejem i 3D-om. Kroz svoje provokativne grafite, murale i instalacije, on ne samo što osvjetljava složene probleme savremenog društva, već i potiče promišljanje i aktivizam. Njegova jedinstvena kombinacija satire, simbolike i iznenađujuće izvedbe čini ga ikonom savremene umjetnosti.

Prije koji mjesec, Banksy je u Londonu uradio novi grafit, koji je ukombinovan sa okolinom – u ovom slučaju drvetom ispred zgrade. Ukoliko vas zanima umjetnost grafita donosimo vam najkraću moguću hronologiju 25 godina Banksyevih radova.

  • 1999. Prvi poznati i sačuvani veliki zidni mural, pod nazivom “The Mild Mild West” prikazuje plišanog medvjeda koji se sprema baciti Molotovljev koktel na trojicu interventnih policajaca – u vezi s incidentom između policije i mladih iz Bristola ranije te godine.
  • 2000. Banksy organizuje prve dvije izložbe “Severnshed” i “llicit Outdoor Gallery Experience”. Objavljuje svoje prvu knjigu “Lupanje glavom o zid od opeke” koja sadrži nekoliko tekstova uz slike njegove najistaknutije ulične umjetnosti i neke zanimljive originale.
  • 2001. Objavljena je Banksyjeva druga knjiga “Egzistencilizam”. “Djevojčica s balonom” je možda Banksyjev najistaknutiji i najpoznatiji rad, prvi put se pojavila kao mural na mostu Waterloo u South Banku u Londonu.
  • 2002. Na izložbi pod nazivom “Turf War”, Banksy je slikao na živim životinjama kao dio mnogo veće izložbe svojih radova. “Love Is In The Air”, poznat i kao Bacač cvijeća ili LIITA, prvi put se pojavio u Jeruzalemu nedugo nakon izgradnje zida na Zapadnoj obali.
  • 2004. Banksy je proizveo određenu količinu lažnih novčanica od 10 funti, zamijenivši sliku kraljičine glave glavom princeze Diane i natpisom “Banksy of England“.
  • 2005. Otišao je u Palestinu i napravio devet murala na izraelskom zidu Zapadne obale. Izložio je 20 remek-djela inspirisanih djelima kultnih umjetnika kao što su Claude Monet, Andy Warhol ili Vincent van Gogh.
  • 2006. U Los Angelesu je otvorio izložbu pod nazivom “Barely Legal”, koja je prikazivala živog slona u sobi – obojenog u ružičasto kojim se trebala skrenuti pažnja na problem svjetskog siromaštva.
  • 2007. “Bomb Middle England” prodana je za 102 000 funti, što je u to vrijeme postavilo najvišu granicu za Banksyjeva djela na aukciji. Banksy je ažurirao svoju web stranicu novom slikom scene aukcijske kuće koja prikazuje ljude koji licitiraju za sliku na kojoj je pisalo: “Ne mogu vjerovati da vi idioti zapravo kupujete ovo sranje.”
  • 2008. Za svoju debitantsku izložbu u New Yorku, odlučio je otvoriti vrlo jedinstvenu prodavnicu za kućne ljubimce, “The Village Pet Store and Charcoal Grill”. Animatronički kućni ljubimci u izlogu trgovine uključivali su majku kokoš koja pazi na svoju bebu Chicken McNuggets dok kljucaju paket umaka za roštilj i zeca koji se šminka u ogledalu.
  • 2009. Izložba “Banksy vs Bristol Museum” otvorena je u Gradskom muzeju i galeriji Bristola. Sadržavala je više od 100 umjetničkih djela, uključujući animatroniku, skulpture, slike i instalacije i privukla više od 300.000 posjetioca.
  • 2010. Časopis Time proglasio je Banksyja jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu, uz Lady Gagu, Oprah Winfrey, Zahu Hadid i Nancy Pelosi među ostalima. Banksy je zaslužan za uvodni geg na kauču za epizodu Simpsona “MoneyBart”.
  • 2011. Stvorio je nekoliko kultnih murala u Londonu te godine, uključujući “Falling Shopper”, također poznat kao Shop Till You Drop, i “If Graffiti Changes Anything Would Illegal”.
  • 2012. Banksy je napravio nekoliko murala povodom Olimpijskih igara održanih u Londonu te godine.
  • 2013. Započeo je jednomjesečni nastup na ulicama New Yorka, u toku kojeg je otvorio zasebnu web stranicu i napravio po jedan mural ili umjetničku instalaciju za svaki dan u mjesecu osim za jedan, za koji je rekao da je otkazan zbog policijskih aktivnosti – iako je to možda bilo njegovo umjetničko djelo za taj dan.
  • 2014. U toku svoje posjete Palestini naslikao je nekoliko murala uključujući mačića na ostacima kuće i ljuljačka koja visi s stražarnice. U augustu 2015. je otvorio “Dismaland”, veliku izložbu po uzoru na Disneyland. U decembru 2015. je naslikao nekoliko murala u okolici Calaisa (Francuska) uključujući i “Sin migranta iz Sirije” koji prikazuje Stevea Jobsa.
  • 2015. “Les Misérables” pojavila se na zgradi nasuprot francuskog veleposlanstva u Londonu. S francuskom zastavom koja se vijori u pozadini, zloglasni lik Cosette iz “Jadnika” pojavljuje se sa suzama u očima. Ovaj je mural posljednji u nizu Banksyjevih radova koji kritiziraju europsko postupanje s izbjegličkom krizom.
  • 2016. Obilježavajući 100. godišnjicu britanske kontrole nad Palestinom, Banksy je financirao stvaranje Walled Off Hotela u Betlehemu. Ovaj hotel je bio otvoren za javnost i sadržavao je sobe koje su dizajnirali Banksy, Sami Musa i Dominique Petrin, a svaka od spavaćih soba gleda na zid. U njemu se nalazi i galerija savremene umjetnosti. Hotel je zatvoren u januaru 2023.
  • 2017. Gigantski mural dug 21 metar poziva vladu u Ankari da oslobodi tursku novinarku i umjetnicu Zehru Dogan. U oktobru 2018., verzija “Djevojčice s balonom” s umjetnikovim okvirom prodana je na Sotheby’s u Londonu za više od million funti. Međutim, ubrzo nakon što je aukcijski čekić pao oglasio se alarm unutar okvira slike i platno je prošlo kroz sjeckalicu skrivenu unutar okvira, djelimično usitnjavajući print.
  • 2018. “Devolved Parliament” slika koja prikazuje članove parlamenta kao čimpanze, prodana je u Sotheby’s Londonu za 9 879 500 funti , što je najveća cijena ikada plaćena na aukciji za umjetničko djelo Banksyja.
  • 2019. Poseban mural za Valentinovo uradio je prikazujući mladu djevojku koja puca iz pračke crveno cvijeće i lišće.
  • 2021. A Great British Spraycation serija je grafita u raznim gradovima u Engleskoj.
  • 2022. Potvrdio je da je dovršio ukupno sedam novih radova u Ukrajini.
  • 2023. Dvojica muškaraca snimljena su kako s ulice u južnom Londonu odnose umjetničko djelo koje je izradio Banksy manje od sat vremena nakon što je potvrđeno da je originalna instalacija. Radilo se o saobraćajnom stop znaku prekrivenom avionima koji nalikuju vojnim bespilotnim letjelicama.
  • 2024. Potvrdio je da stoji iza novog murala koji je osvanuo na zgradi u Londonu. Umjetničko djelo prekriva zid četverokatnice i prikazuje malu figuru koja drži tlačno crijevo pokraj velikog stabla trešnje. Zelena boja raspršena je po zidu, replicirajući odrezano lišće stabla.
Banksyeva umjetnost može se svrstati u “Brandalizam” kao pokret anti-oglašavanja koji se služi tehnikom subvertisinga kako bi kritikovao korporativno oglašavanje putem parodija i izrugivanja. Aktivističke grupe koriste dopisivanje riječi na plakate kako bi promijenile značenje originalne poruke. Ovaj pokret djelimično je odgovoran za podizanje oglasnog prostora izvan dosega ruke – na visoko postavljene reklamne plakate.

Iako je njegov identitet i dalje obavijen tajnom, njegova umjetnost je postala globalni fenomen, inspirirajući i provocirajući ljude diljem svijeta. Njegovo naslijeđe će zasigurno ostati duboko ukorijenjeno u historiji umjetnosti, ne samo zbog estetske vrijednosti njegovih radova, već i zbog duboke sociopolitičke poruke koju nosi.

Kroz svoju jedinstvenu perspektivu, Banksy podsjeća svijet na snagu umjetnosti u pokretanju promjena i otvaranju dijaloga.

(izvor: E-volucija)